Hoe wordt een speech persoonlijk?

Frans Timmermans, destijds minister van Buitenlandse Zaken, raakte zijn trouwring aan toen hij in zijn MH-17 speech verhaalde van de weinig respectvolle manier, waarop in de Oekraïne werd omgegaan met de slachtoffers van de ramp. Persoonlijkheid in een speech hangt niet alleen af van de taal die je gebruikt. Het gaat over je houding tijdens een speech, over wat je uitstraalt.

Het gebruiken van emoties of persoonlijke gevoelens in een toespraak werd in onze cultuur lang beschouwd als niet gepast; het gaf een ongemakkelijk gevoel. Met politici als Fortuijn, Wilders en Baudet is dat veranderd. We zien ook steeds meer dat vertrekkende bewindslieden hun emoties laten zien wanneer ze in de Tweede Kamer afstand doen van hun positie.

We raken zo gewend aan het gebruik van emoties in een toespraak. Het lijkt een goede manier om een speech persoonlijk te maken. Maar het werkt alleen als het gezag van de spreker, de emoties en de logica in de speech met elkaar in evenwicht zijn. En het werkt nog veel beter wanneer de houding en de toon van de spreker passen bij de toespraak.

Humor is een krachtig stijlmiddel en raakt ook aan emotie. René gaat met een spreker op zoek naar de humor, die bij haar of hem past. Daarnaast kan hij een spreker ook coachen waar het gaat om zijn performance. Het werkt erg ontspannend om met een goede speech voor de dag te komen en ook te weten welke performance daarbij hoort.